hoga kusten vandring

VANDRA I HÖGA KUSTEN

Vandring är en de absoluta höjdpunkterna i Höga Kusten. Kombinationen av de djupa skogarna, de höga bergen och den vackra kusten bjuder på vandringsleder i världsklass. 

Höga Kusten bjuder på några av Sveriges bästa vandringsleder. I de flesta rankingar över Sveriges bästa vandringsområden finns Höga Kusten och Höga Kustenleden med i toppen. Ofta direkt efter Kungsleden.

Anledningen är att Höga Kusten erbjuder en väldigt varierande vandring. När du vandrar i Höga Kusten kan du njuta av djupa skogar, havsnära berg och den vackra kusten. Utöver de majestätiskta utsikterna bjuder en vandring i Höga Kusten även på:

  • en varierad flora och fauna (rikt växt och djurliv),
  • ovanliga & spännande geologiska fenomen och
  • sevärda kulturminnen och fornminnen.

Höga Kusten har en vandring för alla

I Höga Kusten finns en vandingsled som passar de flesta. För den enklaste men mäktigaste vandringen tar du Höga Kusten Liften upp för Skuleberget och promenerar den 1,1 kilometer långa topprundan. De som är sugna på lite utmaning väljer att vandra upp för Skuleberget eller i Skuleskogens Nationalpark. Vill du läsa mer om vandring i höga Kusten kan du även ta en titt på FriluftsByns hemsida om vandring i Höga Kusten: Vandring Höga Kusten.

Höga Kustens stora vandringsäventyr

Vill du ge dig ut på ett riktigt äventyr ska du ta en titt på den 40 kilometer långa vandringen Höga Kusten Hike. Höga Kusten Hike är Sveriges näst största vandringsarrangemang och lockar deltagare från hela världen. Eller varför inte ge dig ut längst Höga Kustenleden.

vandra hogakustenleden

Höga Kustenleden: 127 kilometer

Höga Kustenleden är kanske den mest kända vandringsleden i Höga Kusten. Med sina cirka 127 kilometer långa sträckning, uppdelad på 13 etappar, är detta ett underbart sätt att upptäcka Höga Kusten.

Höga Kustenleden sträcker sig mellan Stora Torget i Örnsköldsvik och Hornöberget i Kramfors. Längst efter leden finns det flertalet tältplatser men även stugbyar och campingar där du kan övernatta. Du kan såklart även välja att bara vandra vissa etapper av Höga Kustenleden.

Mer info: Vandra Höga Kustenleden >>

vandringen hoga kusten hike

Höga Kusten Hike: 40 kilometer

Vill du upptäcka Höga Kusten tillsammans med likasinnade är vandringen Höga Kusten Hike något för dig. Höga Kusten Hike har snabbt blivit Sveriges näst största vandringsarrangemang och går av stapeln näst sista helgen i Juli varje år.

Vandrarna kommer från hela världen och de flesta vandrar den 40 kilometer långa sträckningen på tre dar. Höga Kusten Hike är en vandring som tar dig genom några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Mat, transporter, säkerhet, underhållning och friluftsskola ingår i deltagaravgiften.

Mer info: Vandra Höga Kusten Hike >>

vandra skuleskogens nationalpark

Vandra i Skuleskogen: 0 – 35 kilometer

Skuleskogens Nationalpark bjuder på mer än 35 kilometer vandringsleder. Nationalparken är en av Höga Kustens absoluta höjdpunkter och du väljer såklart själv hur länge du vill stanna ute. Du tar dig in i nationalparkgen genom någon av de tre entreérna: Nord, Väst eller Syd.

En populär dagsetapp är att vandra in genom entre syd och sedan gå upp till Slåttdalsskrevan för att sedan gå vidare ner till Tärnättholmarna och följa kustbandet tillbaka till entre Syd. Att påväg hem fira med en skulevåffla på toppen av Skuleberget är en klassiker.

Mer om vandring i Skuleskogen >>

vandra skuleberget

Vandra upp Skuleberget: 0 – 15 kilometer

Skuleberget ligger precis i mitten av världsarvet Höga Kusten och bjuder på maginfika vyer över världsarvet. Här finns mängder av aktiviteter, blanda annat klättring och paddling. Men att vandra upp till toppen och njuta av utsikten och en fika är den absolut mest populära aktiviteten.

På Skuleberget finns flertalet leder. Den enklaste leden är den cirka 1,1 kilometer långa toppturen där du tar liften upp till toppen för att sedan vandra runt toppen. Vill du har mer utmaning tar du Rövarstigen eller Landhöjningsleden. Både dessa är utmärkta dagsturer.

Mer om vandring på Skuleberget >>