Home PageGuide

Guide

Här kommer vi snart fylla på med mer information om Höga Kusten.

 

Höga kusten är ett storslaget och vackert landskap med sina unika bergformationer, klapperfält, grottor och klippor samt ett rikt växt och djurliv. Sevärdheterna är främst naturen och faunan i sig och utgör ett av de mest vackra landskapen i hela Sverige. Höga kustenområdet är resultatet av den unika och extremt höga (ca 800 meter) landhöjningen som pågått (och fortfarande pågår) sedan istiden.

Det natursköna världsarvet är ett unikt geologiskt område som år 2000 p.g.a sin världsunika landhöjningsgeologi klassades som ett världsarv av UNESCO. År 2006 utvidgades världsarvet till att omfatta Kvarken i Finland och benämns nu som Kvarken/Högakusten.

Men Höga Kusten är inte bara ett unikt geologiskt fenomen. Det är även en av Sveriges mest populära tuirstdestinationer (som även börjar attrahera utländska besökare) då dess fantastiska landskap, natur och kultur kan erbjuda något för alla som tex. Sol & bad, guidade fotoexkursioner, fiskeutflykter, golf eller vandring.

Var ligger högakusten?

Världsarvet ligger mellan Härnösand, Kramfors och Örsköldsvik på södra Norrlands ostkust. De närmaste storstäderna är Sundsvall och Umeå. Därifrån kan man åka längs med E4:an för att uppleva dess vackra natur. Det finns även guidade bussturer till höga kusten. Ett alternativ är att åka båt längst med den magnifika sträckan.

Vad kan man göra vid Höga kusten?

Hit reser tusentals turister varje år såväl sportiga äventyrare som naturälskare, barnfamiljer och fiskeintresserade. Många åker hit också bara för att koppla av i de natursköna landskapen och njuta av lugnet. Det finns även många mysiga hotell som passar utmärkt för romantiska weekends.

Höga kusten är en mycket populär turistdestination i Sverige, som med sina 130 km långa kust erbjuder imponerande naturupplevelser, aktiviteter och äventyr för besökare i alla åldrar och med olika intressen. Vanliga aktiviteter vid höga kusten inkluderar:

  • vandringar
  • kajak, kanot & cyckelturer
  • bergsklättring
  • fiske
  • båtturer

Var ska man bo?

Höga Kusten hotell & boende finns det gott om. Var man ska bo beror lite på vad du vill göra och när du vill besöka området? Höga Kusten är som sagt 13 mil långt och det finns ett stort utbud av boende längst hela sträckan. Längs höga kusten finns hotell, vandrarhem, stugor att hyra & bed & breakfast.

När ska åka till höga kusten?

När man ska semestra i Höga Kusten beror lite på vad man ska göra men de flesta åker till höga kusten för utomhus aktiviteter så den mest populära årstiden att besöka världsarvet är främst under vår och sommar då det är som mest behagligt att vistas utomhus och uppleva naturen och äventyret.